Η ΕΞΟΙΚΟΝΌΜΗΣΗ ΕΝΈΡΓΕΙΑΣ ΕΊΝΑΙ ΤΗΣ ΜΌΔΑΣ

Υπάρχουν πολλά κριτήρια που πρέπει να λάβουμε υπόψη κατά την αγορά μιας νέας οικιακής συσκευής. Η ενεργειακή απόδοση φαίνεται να είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό από αυτά, δεδομένης της συνεχούς αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν και οι συσκευές με υψηλότερη κατηγορία ενεργειακής απόδοσης μπορεί να είναι ακριβότερες στην αγορά, μάλλον αξίζουν τον κόπο εάν σκοπεύουμε να τις χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Κατηγορία ενεργειακής απόδοσης: τι σημαίνει;
Κάθε συσκευή που καταναλώνει ενέργεια βαθμολογείται με μια κλάση ενεργειακής απόδοσης από το G, που υποδηλώνει την υψηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, έως το A+++, που υποδηλώνει τη χαμηλότερη κατανάλωση. Οι περισσότερες νέες συσκευές που πωλούνται σήμερα βαθμολογούνται μεταξύ Α και Α+++. Αυτό συμβαίνει χάρη στις βελτιωμένες παραμέτρους τους: όσο υψηλότερη είναι η ενεργειακή απόδοση, τόσο περισσότερα τα συν. Ο κατασκευαστής θα πρέπει επίσης να προσδιορίζει την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε κιλοβατώρες (kWh), ώστε να διευκολύνει την επιλογή για τους καταναλωτές.

Έως και 40% λιγότερη ενέργεια
Οι πιο σκληρά εργαζόμενες συσκευές στο σπίτι είναι τα ψυγεία και οι καταψύκτες. Βρίσκονται συνεχώς στην πρίζα, οπότε η επιλογή μιας υψηλότερης κατηγορίας ενεργειακής απόδοσης μπορεί να μειώσει σημαντικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Τα ψυγεία Amica με κλάση ενεργειακής απόδοσης Α++ εξοικονομούν έως και 30% ενώ οι καταψύκτες της ίδιας κλάσης εξοικονομούν έως και 40% ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με τις συσκευές κλάσης Α.

Είναι πάντα σημαντική η ενεργειακή απόδοση;
Φυσικά δεν χρειάζεται κάθε οικιακή συσκευή να είναι ιδιαίτερα ενεργειακά αποδοτική, όλα εξαρτώνται από το πόσο συχνά τις χρησιμοποιούμε. Οι οικογένειες με πολλά παιδιά θα πρέπει σίγουρα να εξετάσουν το ενδεχόμενο αγοράς ενός πιο αποδοτικού πλυντηρίου ρούχων, ενώ ένα πλυντήριο πιάτων με βαθμό Α++ ή Α+++ είναι μια καλή ιδέα αν φιλοξενούμε τακτικά πάρτι. Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια προοπτική, ένα πλυντήριο πιάτων Amica με ενεργειακή κλάση Α++ μας δίνει 70 δωρεάν κύκλους το χρόνο.
Εάν η οικογένειά μας ενδιαφέρεται για υγιεινή διατροφή, θα μπορούσαμε επίσης να αναζητήσουμε έναν πιο ενεργειακά αποδοτικό φούρνο. Τα καθημερινά γεύματα δεν είναι μόνο το κλειδί ώστε να αισθάνονται όλοι καλά και ευτυχισμένοι, αλλά επίσης μια ακόμη ευκαιρία για εξοικονόμηση χρημάτων.

Δείτε επίσης