Από το A στο G, ή οι νέες ενεργειακές επισημάνσεις

Τις γνωρίζουμε όλοι καλά. Ακριβώς όπως και το 93% των καταναλωτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ενεργειακές επισημάνσεις είναι ένα εργαλείο που αναπτύχθηκε από την ΕΕ για την προώθηση των πιο φιλικών προς το περιβάλλον συσκευών. Τώρα, πρέπει να τις μάθουμε από το μηδέν. Μην ανησυχείτε, όμως, το μάθημα θα είναι απλό.

Γιατί άλλαξαν οι επισημάνσεις;

Οι πρώτες ενεργειακές επισημάνσεις εμφανίστηκαν στις ψυκτικές συσκευές τη δεκαετία του 1990. Οι περισσότερες συσκευές που κυκλοφορούσαν στην αγορά είχαν ενεργειακή κλάση «Ε». Χάρη στις καινοτομίες στη βιομηχανία οικιακών συσκευών, εμφανίστηκαν προϊόντα με όλο και καλύτερες ενεργειακές βαθμολογίες. Ωστόσο, όταν η αρχική κλίμακα ενεργειακής κλάσης δεν επαρκούσε, η κορυφαία ενεργειακή κλάση διευρύνθηκε με την προσθήκη ενός χαρακτήρα συν σε κάθε επόμενο υψηλότερο επίπεδο. Έτσι προέκυψαν οι ενεργειακές κλάσεις A+, A++ και A+++. Τώρα έχει έρθει η ώρα που ακόμη και αυτή η μέθοδος ενεργειακής αξιολόγησης δεν είναι πλέον επαρκής. Για να ξεκλειδώσει περαιτέρω τεχνικές εξελίξεις, η ΕΕ αποφάσισε να αφαιρέσει τους χαρακτήρες συν από το σύστημα και να επιστρέψει στην αρχική κλίμακα από το Α έως το G. Τώρα, οι συσκευές Amica διαθέτουν ήδη τις νέες ετικέτες της κλίμακας ενεργειακής αξιολόγησης.

Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στη βελτίωση της αναγνωσιμότητας των ενεργειακών ετικετών και στην παροχή υψηλότερων βαθμολογιών για ακόμη πιο ενεργειακά αποδοτικές συσκευές. Οι αλλαγές εφαρμόστηκαν το 2021, αλλά δεν περιλαμβάνονται όλες οι ομάδες συσκευών που είχαν προηγουμένως επισημανθεί.

Η εμφάνιση των νέων ενεργειακών ετικετών

Τι αλλάζει;

•   Οι χαρακτήρες συν έχουν εξαφανιστεί και χρησιμοποιούνται πλέον νέες ενεργειακές διαβαθμίσεις (από A έως G) με νέα χρώματα που αντιστοιχούν σε κάθε μία από αυτές - ένα προϊόν με την ίδια ενεργειακή κλάση όπως προηγουμένως αντιστοιχίζεται στη νέα ενεργειακή διαβάθμιση.

•   Η ενεργειακή κλάση Α αποδίδεται στις πιο προηγμένες συσκευές.

•   Ένας κωδικός QR εμφανίζεται πλέον σε κάθε ετικέτα με έναν σύνδεσμο προς το ηλεκτρονικό δελτίο δεδομένων του προϊόντος στη βάση δεδομένων EPREL.

•   Χρησιμοποιούνται πλέον νέα εικονογράμματα για την επισήμανση των χαρακτηριστικών της συσκευής.

•   Χρησιμοποιείται πλέον μια κλίμακα επιπέδων θορύβου, με τις συσκευές με τον χαμηλότερο θόρυβο στο επίπεδο Α και εκείνες με τον υψηλότερο θόρυβο στο επίπεδο D.

•   Οι αρχές υπολογισμού για τις παραμέτρους των συσκευών έχουν αλλάξει, πράγμα που ισχύει τώρα για παράδειγμα για τα πλυντήρια ρούχων και τα πλυντήρια πιάτων.

Τι δεν θα αλλάξει;

Η ενεργειακή διαβάθμιση των προϊόντων. Θα παραμείνουν εξίσου φιλικά προς το περιβάλλον όπως και πριν, αλλά θα λάβουν νέες ενεργειακές αξιολογήσεις (και χρώματα).

Η ετικέτα ενεργειακής κλάσης χωρίς τους χαρακτήρες συν (+): μια αναδιαμόρφωση της μορφής που χρησιμοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια.

Οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ επαναφέρουν την κλίμακα αξιολόγησης της ενεργειακής απόδοσης από σχεδόν 20 χρόνια πριν, από το Α έως το G, και χωρίς τους χαρακτήρες συν. Τώρα, οι ενεργειακές ετικέτες είναι πιο κατανοητές για τους καταναλωτές.

Η αφαίρεση των χαρακτήρων συν απαιτούσε την αναπροσαρμογή των ενεργειακών αξιολογήσεων των συσκευών. Ως αποτέλεσμα αυτού, τα μοντέλα με την υψηλότερη ενεργειακή βαθμολογία Α+++ είναι τώρα C (ή όπως ισχύει), ενώ ορισμένες από τις συσκευές Α+ είναι ακόμη και G. Δεν υπάρχει κάποιος ενιαίος κανόνας που να καθορίζει την αλλαγή του χαρακτήρα της ενεργειακής βαθμολογίας στην κλίμακα, εκτός από το γεγονός ότι οι ενεργειακές κλάσεις Α και Β προορίζονται για τα πιο πρόσφατα μοντέλα που εξοικονομούν ακόμη περισσότερη ενέργεια. Οι κατασκευαστές συσκευών, συμπεριλαμβανομένης της Amica, εργάζονται συνεχώς πάνω στην τεχνική πρόοδο, πράγμα που σημαίνει ότι στο μέλλον θα εμφανιστούν στην αγορά σύγχρονα προϊόντα με τις υψηλότερες ενεργειακές βαθμολογίες. Σε ορισμένες από τις πιο απαιτητικές ομάδες προϊόντων μπορεί να μην βρούμε ούτε μία συσκευή με ενεργειακή κλάση Α ή Β.

Energy labels

Σημείωση!

Οι συσκευές με τις τελευταίες τεχνολογίες μπορούν να βαθμολογούνται με κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα και όχι μόνο με πράσινο, όπως συνέβαινε στο προηγούμενο σύστημα ενεργειακής σήμανσης.

Κωδικοί QR 

Κάθε νέα ενεργειακή ετικέτα περιλαμβάνει έναν κωδικό QR, ο οποίος, όταν σαρωθεί, οδηγεί σε μια ειδική ιστοσελίδα με τα στοιχεία του μοντέλου για τον καταναλωτή. Στις σελίδες αυτές θα υπάρχουν αυτόματα παραγόμενες ηλεκτρονικές ετικέτες και δελτία δεδομένων κάθε προϊόντος.

Από το 2019, όλα τα μοντέλα συσκευών για τα οποία οι ενεργειακές ετικέτες είναι υποχρεωτικές (είτε πρόκειται για τις προηγούμενες ετικέτες είτε για τις νέες) καταχωρίζονται στη βάση δεδομένων EPREL της ΕΕ. Κάθε μοντέλο παρουσιάζεται στο EPREL σε μια ειδική ιστοσελίδα με λεπτομέρειες για τους καταναλωτές και ο κατασκευαστής ή ο εισαγωγέας της συσκευής δημιουργεί έναν σύνδεσμο προς τη σελίδα αυτή, ο οποίος εμφανίζεται στην ενεργειακή ετικέτα ως κωδικός QR. Οι συσκευές με τις παλιές ενεργειακές ετικέτες χωρίς τους κωδικούς QR μπορούν να βρεθούν απευθείας στη βάση δεδομένων EPREL.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Συχνά δεν επαρκεί μόνο η φιλοδοξία του κατασκευαστή. Είναι οι επιλογές των καταναλωτών αυτές που ωθούν τους κατασκευαστές στην αναζήτηση νέων και καινοτόμων λύσεων. Με αυτόν τον τρόπο, τα ψυγεία ενεργειακής κλάσης C που ήταν τα πιο δημοφιλή πριν από 20 χρόνια έχουν αντικατασταθεί από σύγχρονα αντίστοιχα Α+++ που καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. Σημείωση: οι αγοραστικές σας αποφάσεις μπορούν να κάνουν τα μελλοντικά προϊόντα να ανέβουν στην κλίμακα της ενεργειακής αξιολόγησης. Η Amica εκτιμά τις ανάγκες σας πάνω απ' όλα.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Για ποια προϊόντα άλλαξαν οι κανονισμοί της ΕΕ περί ενεργειακής σήμανσης;

Οι νέοι κανόνες ισχύουν για τα πλυντήρια πιάτων, τα πλυντήρια ρούχων, τα στεγνωτήρια ρούχων, τα ψυγεία, τους ψύκτες κρασιού και τους καταψύκτες. Οι κατασκευαστές τους παρέχουν τις νέες ενεργειακές ετικέτες από τον Νοέμβριο του 2020, γεγονός που θα εξορθολογήσει την αντικατάσταση των ετικετών στις προθήκες των καταστημάτων τον Μάρτιο του 2021. Η νέα ενεργειακή ετικέτα με τον κωδικό QR θα καταστεί υποχρεωτική από την 1η Μαρτίου 2021, ενώ μέχρι την ημερομηνία αυτή παραμένει η παλιά ετικέτα.

Γιατί το πλυντήριο ρούχων Α+ που μόλις απέκτησα έχει τώρα ενεργειακή κλάση Ε στη νέα ετικέτα;

Οι κανονισμοί της ΕΕ για την ενεργειακή σήμανση άλλαξαν για τα πλυντήρια πιάτων, τα πλυντήρια ρούχων, τα στεγνωτήρια ρούχων, τα ψυγεία, τους ψύκτες κρασιού και τους καταψύκτες. Όλες αυτές οι συσκευές έχουν πλέον τις ενεργειακές ετικέτες με τη νέα κατηγορία ενεργειακής αξιολόγησης. Ο πρωταρχικός κανόνας για την αναπροσαρμογή της κλίμακας ήταν η κατάργηση των ενεργειακών αξιολογήσεων «συν» που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα και ότι οι υψηλότερες ενεργειακές αξιολογήσεις, Α και Β, θα πρέπει να ισχύουν μόνο για συσκευές των οποίων η εξοικονόμηση ενέργειας θα υπερβαίνει τα καλύτερα επίπεδα που χρησιμοποιούνται τώρα. Κατά συνέπεια, ένα μοντέλο που προηγουμένως είχε βαθμολογηθεί ως A+++ μπορεί τώρα να βαθμολογηθεί ως D, αλλά η ενεργειακή του απόδοση δεν θα αλλάξει.

Γιατί άλλαξε τόσο πολύ η ενεργειακή βαθμολογία;

Η νέα ενεργειακή ετικέτα της ΕΕ εισήχθη για να διευκολύνει τη διαφοροποίηση σε πιο προηγμένες τεχνικά οικιακές συσκευές. Ανάλογα με την ενεργειακή απόδοση που επιτυγχάνει μια συσκευή, θα της αποδίδεται μια συγκεκριμένη ενεργειακή κλάση στη νέα κλίμακα. Οι νομοθέτες της ΕΕ αποφάσισαν να αλλάξουν την προηγούμενη κλίμακα ενεργειακής αξιολόγησης, αφήνοντας τις κορυφαίες βαθμολογίες κενές και δημιουργώντας χώρο για μελλοντική πρόοδο στη μηχανική των συσκευών. Δεν υπάρχει απλός πίνακας μετατροπής μεταξύ των παλαιών και των νέων ενεργειακών χαρακτηριστικών, επειδή τα νέα ενεργειακά σήματα ορίζονται με νέα μέθοδο δοκιμής. Γι’ αυτό και οι οικιακές συσκευές θα έχουν διαφορετικές ενεργειακές βαθμολογίες στις νέες ετικέτες. Ωστόσο, η ενεργειακή απόδοση του προϊόντος παραμένει αμετάβλητη. Αυτό που αλλάζει είναι η ενεργειακή κλάση του προϊόντος ή το γράμμα που αναγράφεται στην ενεργειακή ετικέτα.

Γιατί βρήκα δύο ενεργειακές ετικέτες με διαφορετικές βαθμολογίες και τιμές στη συσκευασία της οικιακής μου συσκευής που απέκτησα πρόσφατα;

Οι κανονισμοί της ΕΕ για την ενεργειακή σήμανση άλλαξαν για τα πλυντήρια πιάτων, τα πλυντήρια ρούχων, τα στεγνωτήρια ρούχων, τα ψυγεία, τους ψύκτες κρασιού και τους καταψύκτες. Η νέα ενεργειακή ετικέτα με τον κωδικό QR θα καταστεί υποχρεωτική από την 1η Μαρτίου 2021, οπότε μπορείτε να την αγνοείτε πριν από αυτό το χρονικό διάστημα. Ωστόσο, το γεγονός ότι η μία ετικέτα γράφει, για παράδειγμα, A+++ και η άλλη F, δεν σημαίνει ότι η μονάδα που αγοράσατε είναι κάπως διαφορετική από αυτή που είδατε στο κατάστημα ή στον ιστότοπο. Η ενεργειακή κλάση του προϊόντος παραμένει η ίδια. Αυτό που αλλάζει είναι η ενεργειακή κλάση του προϊόντος ή το γράμμα που αναγράφεται στην ενεργειακή ετικέτα.

Η νέα ενεργειακή ετικέτα θα βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση;

Έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Αν κοιτάξετε τη βιομηχανική πρόοδο από τότε που καθιερώθηκε η αρχική ενεργειακή ετικέτα πριν από 25 χρόνια, μπορείτε να βρείτε μερικά συναρπαστικά παραδείγματα. Ένα σύγχρονο ψυγείο χρησιμοποιεί μόνο το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούσαν τα μοντέλα πριν από 20 χρόνια, ενώ ένα πλυντήριο πιάτων μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε περίπου το ένα τρίτο της ενέργειας που θα χρησιμοποιούσατε για να πλύνετε τα πιάτα στο χέρι. Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές οικιακών συσκευών επενδύουν 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ στην επιστημονική έρευνα και εξέλιξη για βιώσιμη ανάπτυξη.

Γιατί υπάρχουν στο κατάστημα ψυγεία ή πλυντήρια ρούχων με τη νέα ενεργειακή ετικέτα δίπλα στις ίδιες συσκευές με την παλιά ενεργειακή ετικέτα;

Υπό ειδικές συνθήκες, οι κανονισμοί επιτρέπουν την πώληση συσκευών με τις παλιές ενεργειακές ετικέτες. Παράδειγμα αποτελούν τα μοντέλα των οποίων η παραγωγή έληξε πριν από την 1η Νοεμβρίου 2020, οπότε για αυτά δεν προβλέπονται νέες ετικέτες ενεργειακής κατάταξης. Οι μονάδες μπορούν να πωλούνται με τις παλιές ενεργειακές ετικέτες μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2022.

Ποιες είναι οι δυνατότητες για περαιτέρω ενεργειακή απόδοση;

Η ενεργειακή απόδοση έχει μεγάλες δυνατότητες, ιδίως σε εκείνα τα προϊόντα που δεν έχουν ακόμη κερδίσει τη δημοτικότητα που τους αξίζει. Παράδειγμα: ένα σύγχρονο πλυντήριο πιάτων χρησιμοποιεί κατά ένα τρίτο λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και κατά ένα δέκατο λιγότερο νερό σε σύγκριση με το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι. Η ενεργειακή απόδοση είναι μόνο μια πτυχή της ανάπτυξης. Το μέλλον ανήκει στις έξυπνες συσκευές, όπως τα ψυγεία που βοηθούν στην αποφυγή σπατάλης τροφίμων ή διάφορα είδη συσκευών που μπορούν να ρυθμίζουν αυτόματα τη θερμοκρασία ανάλογα με τις ανάγκες. Η Amica έχει ήδη κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι η νέα ενεργειακή ετικέτα πιο ευανάγνωστη από την παλαιά ενεργειακή ετικέτα με τις ενδείξεις «συν»;

Ένας από τους κύριους στόχους της εφαρμογής της νέας ενεργειακής ετικέτας ήταν η καλύτερη αναγνωσιμότητά της. Όλα δείχνουν ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί.

Οι χαρακτήρες συν έχουν εξαφανιστεί και χρησιμοποιούνται πλέον νέες ενεργειακές διαβαθμίσεις (από A έως G) με νέα χρώματα που αντιστοιχούν σε κάθε μία από αυτές - ένα προϊόν με την ίδια ενεργειακή κλάση όπως προηγουμένως αντιστοιχίζεται στη νέα ενεργειακή διαβάθμιση.

    Η ενεργειακή κλάση Α αποδίδεται στις πιο προηγμένες συσκευές.

    Ένας κωδικός QR εμφανίζεται πλέον σε κάθε ετικέτα με έναν σύνδεσμο προς το ηλεκτρονικό δελτίο δεδομένων του προϊόντος στη βάση δεδομένων EPREL.

    Χρησιμοποιούνται πλέον νέα εικονογράμματα για την επισήμανση των χαρακτηριστικών της συσκευής.

    Χρησιμοποιείται πλέον μια κλίμακα επιπέδων θορύβου, με τις συσκευές με τον χαμηλότερο θόρυβο στο επίπεδο Α και εκείνες με τον υψηλότερο θόρυβο στο επίπεδο D.

    Οι αρχές υπολογισμού για τις παραμέτρους των συσκευών έχουν αλλάξει, πράγμα που ισχύει τώρα για παράδειγμα για τα πλυντήρια ρούχων και τα πλυντήρια πιάτων.